Monday 1 April 2013

MY CUTE LITTLE BEAR

Dah seminggu cuti persekolahan berlalu. Esok My Iqbal dah nak balik semula ke asrama. Mulalah fikiran mencongak-congak apa bekalan untuk si anak nanti. Bila hari persekolahan, anak-anak lain juga akan membawa bekal biskut ke sekolah untuk dikongsi dengan kawan-kawan. Alhamdulillah, dapat menyemai amalan bersedekah di hati anak-anak.

Teringat acuan Bear 3 serangkai yang dibeli oleh Ili 2 bulan yang lalu. Masih belum diguna lagi. Hurmmm... sambil melayari internet, ternampak biskut Owl dari blog Masam Manis Azlita (tq Azlita atas perkongsian resepi dan cara membuatnya; izinkan ilmu tu untuk akak ya.. )
English cookies ni nampak cantik dan cute sangat. So, the 1st cookies untuk bekalan seminggu My Iqbal dan adik-adiknya di rumah. Let's try...

MY CUTE LITTLE BEAR
My teddy bear  in family
Projek membiskut dimulakan pada malam minggu dengan bantuan My Ili. Petang lagi Ili dah bancuh adunannya, kemudian simpan di peti sejuk. Malam jam 9 baru mulakan aktiviti menerap biskut-biskut tu.
   
With daddy bear JERSEY No 10 
Foto-foto di bawah adalah teddy bear yang sedang diolah dan disolek. He3.... agak mengerutu bear tu; kononnya nak lakar bulu bear..

Bears at their little house

We're family

Feel GOOD, looking GOOD...urmmmm... memang sedap. Tak sia-sia melakar biskut yang jadi kegemaran anak-anak ini.


Glitters Teddy bears
Pengolahan biskut teddy bear yang comel:
adunan ini boleh hasilkan 20 teddy bear size besar (6 cm) dan 20 teddy bear size sederhana (4 cm).

BAHAN-BAHAN UNTUK BUAT DOH BISKUT :

225 gm mentega(salted)
150 gm gula icing (saya kuranmgkan 75 gm shj sebab tak suka manis sangat; lagipun royal icing nanti dah memang manis)
1 biji telur (suhu bilik)
1 sudu teh esen vanillan
2 sudu teh baking powder
450 gm tepung gandum

CARANYA:

Ayakkan bersama tepung dan baking powder, ketepikan.
Satukan butter dan gula icing, dan pukul hingga berkrim.
Tambahkan telut dan esen vanila.
Dan terus pukul sehingga sebati.
Perlahankan mixer, dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Putar hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
Balut dengan plastik warapping, dan simpan di dalam peti sejuk selama 3-5 jam. (kalau dapat semalaman lagi bagus).

Langkah seterusnya:

Panaskan oven 160C.
Sambil oven dipanaskan, kita boleh mulakan proses mencanai doh. Keluarkan doh dari peti sejuk dan uli perlahan-lahan. Doh yang telah dikeluarkan dari peti sejuk ini agak keras, tetapi teruskan menguli perlahan-lahan dan lama kelamaan doh akan lembut. Canaikan doh setebal 1/4 cm dengan acuan pilihan dan letakkan di dalam dulang pembakar.


biskut siap disusun di dulang pembakar
TAraaa... sedia untuk dibakar. Bakar selama 20 minit dengan penggunaan api atas bawah. (sambil pusingkan kedudukan dulang pembakar setelah biskut 1/2 'cooked' supaya biskut masak rata).

Bila dah masak, susun dan sejukkan biskut lebih kurang 1/2 jam sebelum proses men'icing' dilakukan. (saya selesa melakukannya semasa biskut dalam keadaan suam-suam kuku; the icing melted easier..he3).

BAHAN UNTUK ROYAL ICING:

800 gm gula icing
1/3 cawan meringue powder (boleh beli di kedai kek)
3/4 air masak (sejukkan pada suhu bilik)
1 sudu besar jus lemon

CARA MEMBUATNYA:


Satukan gula icing dengan meringue powder, serta digaul menggunakan mixer pada kadar perlahan agar sebati.
Masukkan air serta jus lemon sedikit demi sedikit sehingga adunan agak kental dan sedikit berkilat. Dah siap proses ni, bolehlah di asing-asingkan untuk dicampur pewarna pilihan masing-masing. (INGATAN : JANGAN GUNAKAN PEWARNA YANG BERASASKAN 'OIL', GUNAKAN YANG BERASASKAN AIR SHJ).
proses lakaran pertama
Semasa proses men'icing', kena buat 'lay out' sebagai lakaran awal. Saya gunakan nozel yang saiz kecil untuk lay out, dan untuk 'refill' keseluruhan biskut saya gunakan nozel yang besar sikit. Lukisan untuk mata dan lain-lain dibuat selepas base icing sedikit mengeras.

Biarkan biskut sehingga icing benar-benar keras (tidak lekit di tangan), barulah disimpan di dalam bekas kedap udara.

My Idham and My Izzat favourite cookies
SELAMAT MENCUBA!!!!

No comments:

Post a Comment