Thursday 18 April 2013

MY RED VELVET CUPCAKES


Hari minggu yang sibuk. Kena pula Izzat masih di wad. Masa ada kelapangan, take turn dengan Idham menemani Izzat di hospital; saya dan my Ili balik ke rumah. Alhamdulillah, selesai kerja-kerja di rumah, sempat juga mencuba resepi red velvet cupcakes. Dah seminggu eager sangat nak mencuba cawan comel yang baru dibeli; untuk membakar cupcakes di dalam nya.

Just bagi arahan pada Ili, "tolong googlekan umi resepi red velvet cup cakes". Tahu-tahu sedang saya sibuk di dapur, Ili dah siap print resepi yang diminta. Bila dah siap, nyata resepi ini menghasilkan cupcakes yang gebu, lembut dam moist.

























Untuk ingatan saya juga, di sini saya catatkan resepinya.

Bahan-bahan:
  • 5 biji telur gred b
  • 250 gram mentega beku tanpa garam
  • 3 cawan tepung naik sendiri
  • 2 cawan gula kastor
  • 4 sudu makan pewarna Red Bright 
  • 1 cawan buttermilk 
  • 1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun okay)
  • 2 sudu makan serbuk cokalat van houten
Cara-cara:
  • Panaskan ketuhar pada darjah 170C
  • Ayakkan bahan tepung menjadi satu bahagian kedalam sebiji mangkuk. Ketepikan
  • Pukul mentega dan gula
  • Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  • Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  • Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati (lakukan dengan kadar secepat mungkin)
  • Tuang adunan ke dalam bekas cupcakes dan bakar hingga masak.
  • Untuk oven saya; masa memasak yang digunakan adalah 25 min menggunakan api bawah dan 10 minit api atas bawah



KRIM ISING:


  • 250 gram krim keju Philllidephia
  • 1/2 cawan krim putar
  • tambahkan sedikit gula ising (lebih kurang 2 sudu makan)

Caranya:

  1. Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer- sederhana)
  2. Campur sedikit butter (agak-agak lebih kurang sesudu besar) dan putar bersama bahan di atas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
Nota: Proses memasak saya; bakar selama 20 minit dengan suhu 160C api bawah; dan 10 minit api atas bawah dengan suhu 170C.


tekstur yang gebu
finished!!

No comments:

Post a Comment