Saturday 18 May 2013

MY LOVELY ROSE CUPCAKES..

Hujung minggu lalu mendapat jemputan kenduri kesyukuran di rumah K Yati, sempena masuk ke rumah baru dan anak sulungnyaberjaya melanjutkan pelajaran ke UiTM. Terfikir-fikir apalah buah tangan nak bawa untuk k Yati. Semalam Ili baru sahaja menyiapkan tempahan kek harijadi untuk customer; menggunakan kek asas choc. Kebetulannya, My Ili masih di rumah, bolehlah dia membantu saya menyediakan kek asasnya.

Since, my name Rose and i would like those who received the cake remembered me, so saya buat ROSE CUPCAKES special ini sebagai buah tangan ke rumah k Yati.

Ili yang membantu menyediakan dan membakar kek. Jadi saya buat catatan di sini, maklumlah My Ili tiada di rumah, boleh juga jadi rujukan.

Ingredients:

For the cake:
1-1/2 cups (180 g) all purpose flour
1-1/3 cups (275 g) sugar
1/2 cups (60 g) dark choc powder
1-1/4 tsp (6 g) baking soda
1-1/4 tsp (6g) baking powder
1 tsp (5 g) salt
140 ml buttermilk
130 ml espreso @ strong, hot brewed coffee
75 ml vegetable oil
2 eggs, room temperature, lightly beaten
1 tsp pure vanilla extract

Instructions

For the cake:
Preheat oven 160C.
In bowl of electric mixer, sift all dry ingredients (flour, dark choc powder, baking soda, baking powder)
Add all remaining ingredients to bowl with the dry ingredients and with paddle attchment on mixer, mix for 2 minutes on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer) and pour in cupcakes container.
Bake for about 20 minutes. Try not to ove bake
Cool on wire racks for 20 minutes, before decorating it.

Bila kek dah siap dimasak, tugas saya pula mendeko cupcakes ni. Ini merupakan hasil olahan pertama dekorasi ros saya. I learned from my mistake, lebihkan  adunan gula icing supaya tidak lembut sangat, dan tambahkan krimwell supaya memudahkan proses mendekorasi.

BAHAN-BAHAN BUTTERCREAM ICING:

300 gm unsalted butter
200 gm gula icing- diayak
1 tsp esen vanilla

CARA-CARA:

Pukul semua bahan hingga kembang dan gebu
Jika adunan agak lembik, tambahkan sedikit mentega dan gula sampai rasa sesuai dengan tahap dikehendaki.
Proses menyiapkan kuntuman bunga rose.


Alhamdulillah, dah siap pun!!!.  
Pada saya, bunganya nampak kurang mantap dan icing saya juga kelihatan kurang menyerlah tekstur dan warnanya. Tak per.. i learned something. Insya Allah boleh diperbaiki lagi untuk akan datang.
Kek comel-comel ini siap disusun dalam kotak untuk dibawa sebagai ole-ole petang nanti.

No comments:

Post a Comment