Monday 6 May 2013

My 5 STARS CHOCOLATE CHIP COOKIES


Malam 5.5.2013 malam bersejarah bagi penantian keputusan pilihanraya PRU13. Malam yang panjang nampaknya nak mengadap TV untuk menantikan siapa yang menang dan siapa yang kalah. So apa kata saya sediakan sesuatu buat kudapan sambil menonton tv nanti. Apalagi, tugas Ili lah mencari resepi di internet; dan  dua resepi untuk saya pilih. So i choose the easier one..

Selesai makan malam, saya sediakan bahan-bahan biskut ini, kemudian disimpan di dalam peti sejuk (lebih kurang 1 - 2 jam) dan boleh dibakar jam 8 malam nanti.

Sedap biskut ni, anak-anak pun tak berhenti mengunyah. So i give 5 stars my this recipes. Jom kita tengok cara-cara membuatnya.




Bahan-bahannya:
  • 2  1/2 cawan tepung serbaguna
  • 1/2 cawan oat (boleh di blender jika mahu)
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1 cawan butter
  • 1/2 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 2 sudu kecil esen vanillan
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 cawan chocalate chip
  • 1/4 cawan kacang walnut
  • 1/4 cawan kacang hazel

Cara-caranya:

1. Panaskan oven dalam suhu 350C (170C). Campurkan tepung, baking soda dan oat serta gaulkan bersama di dalam mangkuk yang sederhana besarnya : ketepikan.

2. Sediakan sebuah mangkuk lain; masukkan butter, gula castor dan gula perang dan dipukul dengan kelajuan sederhana (kalau guna whisk) sehingga adunan likat dan rata (adunan akan bertukar warna kelihatan lebih putih dan cerah). 


3. Kurangkan kelajuan pada kelajuan rendah, masukkan esen vanilla dan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga adunan rata lebih kurang 1 minit.


4. Masukkan tepung, chocolate chip dan kekacang dan digaul perlahan-lahan menggunakan spatula.Adunan agak lembik dan sukar dibentuk, tapi jangan bimbang. Simpan adunan di dalam peti sejuk 1 @ 2 jam supaya senang diolah nanti.


5. Selepas 2 jam keluarkan dari peti sejuk dan dibentuk 'cubit-cubit' sebesar syiling 20 sen. Jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang 1/2 kali ganda.


6. Bakar sehingga biskut berwarna agak keperangan 8- 10 minit, tetapi di tengahnya masih agak lembut. Keluarkan dari oven dan biarkan selama lebih kurang 2 minit di atas dulang pembakar. Pindahkan ke atas rak dawai dan biarkan ia sejuk. Apabila telah sejuk simpan di dalam bekas kedap udara.



*Nota: Adunan ini boleh menghasilkan anggaran 3 dozen biskut.

Sekiranya anda inginkan biskut yang klasik dan mengancam, biskut ini adalah jawapannya. Ermmm.... memang sedap, crunchy, teksturnya yang ringan dan secukup rasa; manis, lemak kekacang, rasa susu cokalatnya...YUMMMYYY..
Saya rating 5 stars untuk biskut ini.
Rasa sekali memang nak lagi. Kalau nak tahu kenalah cuba.

SELAMAT MENCUBA!!!



No comments:

Post a Comment