Salam Ramadhan al Mubarak buat pembaca yang dirahmati Allah.....
Syukur ke hadrat Allah SWT. Hari ini telah masuk hari ke 5 Ramadhan 1305. Cepat sungguh masa berlalu, tak kerasanan . Moga dengan limpahan rahmat dan kasih sayangMu ya Allah, Ramaddhan ini membawa barakah dalam kehidupan dan dikurniakan malam Lailatul Qadr. Aminnn...
Catatan kali ini saya ingin berkongsi resepi biskut yang sangat ringkas, tapi sedap, rangup dan memang jadi kegemaran. Yang penting juga, sangat berkhasiat dengan adanya badam dan cornflakes tu. Cuma... rupanya memang agak kurang menarik, jadi kalau sekadar dilihat tidaklah tertarik. Hanya bila dah makan, sangatlah menarik.
BAHAN-BAHAN:
150 gm buttercup
150 gm tepung gandum
75 gm gula halus (saya guna gula kastor)
60 gm cornflakes
50 gm coklat cip
25 gm almond nib
1 camca teh esen vanila
ceri merah dipotong kasar (secukupnya untuk hiasan)
CARA-CARA:
- Satukan butter dengan gula.
- Dengan menggunkan senduk kayu; gaulkan gula dan butter hingga sebati . Tak perlu hingga kembang dan gebus, sampai sebati jer (SENANG KANN!!). ###Peringatan kalau terlebih pukul, nanti biskut akan jadi kembang dan meleper; dah tak cantik :(
- Masukkan tepun sedikit demi sedikit dan gaul rata
- Masukkan cornflake, badam, coklat cip dan esen vanilla secara berperingkat sambil digaul rata
- Sediakan dulang pembakar.
- Ambil secara jemput-jemput kecil adunan tersebut dan susun atas dulang pembakar
- Letakkan buah ceri sebagai hiasan pada biskut sebelum dibakar
Sambil-sambil tu panaskan oven selama 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170C. Bakar biskut selama 20 minit. Angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment