Wednesday, 3 June 2015

ROTI SARANG LEBAH DAN RESEPI SOS KARAMEL YANG MUDAH

Barakallahh.... Subhannalah... Alhamdulillahh.... Syukur di atas segala nikmat dan rahmatMu ya Allah...

Dah jadi rutin saya sejak dua menjak ini, meroti buat anak-anak yang untuk 'supper' mereka. Bila umur anak semakin meningkat, selera dan keinginan untuk makan memang bertambah apatah lagi bila mereka punya aktif beraktiviti. Apa pun, satu kebahagian pada seorang ibu, tidak terasa kepenatan untuk mengeluh bila melihat anak-anak selera menikmati air tangan kita.

Kegemaran si bongsu Izzat Nabil, roti sarang lebah yang sedang-sedang saja manisnya. Saya ambil resepi ni dari blog masakan terkenal Masam Manis. Terimakasih atas perkongsian empunya blog Azlita yang memang sangat terkenal dengan hasil masakan yang hebat. Barakallah alaiki.

Hasilnya... ermmm.. memang Marvelous sangat-sangat. Lembut, gebus , lemak-lemak manis berkaremal dan sekejap jer licin apatah lagi bila dimakan panas-panas.


BAHAN-BAHAN :
  1. 300 grams tepung high protein
  2. 200 grams tepung gandum
  3. 2 sudu besar butter
  4. 2 sudu besar madu asli
  5. 6 grams instant yis
  6. 1 sudu kecil baking powder
  7. 3 sudu besar gula halus
  8. 1 biji telur
  9. 2 sudu besar yogurt asli
  10. 250 ml susu segar
Hasil roti yang baru keluar dari oven.

CARA-CARA:
# satukan bahan 1 hingga 7 di atas dan gaul sehingga (adunan menjadi peroi) anggaran 5 minit menggunakan mesin

# masukkan secara mengikut turutan (tanpa menghentikan mesin telur, madu, yogurt dan susu sedikit demi sedikit

# seterusnya masukkan bahan 8 hingga 11 secara turutan sedikit demi sedikit. Gaul sehingga adunan sebati dan kenyal. Anggaran 15 minit

# layurkan sebuah bekas/besin dengan minyak zaitun, dan letakkan adunan tersebut. tutup adunan tersebut dengan kainlembab/palstik lebih kurang 40 minit

# buka adunan dan uli sekali lagi. kemudian buat bentuk yang dikehendaki dan letakkan di dalam bekas untuk membakar

# tutup dengan kain lembab/plastik lebih kurang 40 minit lagi sebelum dibakar

# panaskan oven selama 10 minit terlebih dahulu

# masukkan adunan roti ke dalam oven 170C dan bakar selama 20 minit

# setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. kemudian bolehlah disiram di atas roti tersebut.

Kemudian curahkan karamel di atasnya

RESEPI SOS KARAMEL :

1/2 cawan
1/2 cawan thick cream
1/2 cawan susu segar
1 sudu butter
1 sudu kecil teh esen vanilla
secubit garam

CARA-CARA:

Panaskan gula sehingga cair sambil dikacau. Masukkan thick@fresh cream vanillan dan butter serta garam. Kacau rata lebih kurang 5 minit. Masukkan susu segar dan kacau lagi. Sekiranya pekat, boleh tambahkan susu segar lagi sehingga kadar yang sesuai.

Melting sangat rasanya...

No comments:

Post a Comment