Sunday, 4 August 2013

CHEESE TART COOKIES YANG SEDAPPP!!

Salam kebahagian buat semua, semoga dalam rahmatNya juga kehidupan kita hari ini dan selamanya. Hari ini keadaaan di ofis agak lengang, ramai staff yang ada tugas di luar. Salah seoarang staf wanita saya  mengajukan resepi Pineapple Cheese Tart yang diambil dari facebook sepupunya Anida Azmi kepada saya; " cubalah puan, sedap sangat tart ni, walaupun ada cheese tapi tak muak", katanya.

Sharing is Caring, TQ Erin.


Bahan2 untuk membuat dohnya:

250 gm buttercup (suhu bilik)
2 sudu besar cream cheese (saya guna brand Phildelpia)
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
secubit garam
1 biji kuning telur
300 gm tepung gandum (ikut lembut)
Cara2nya:

Pukul butter dengan cream cheese sehingga sebati, masukkan kuning telur bersama garam, masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Kacau rata, kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. Adunan tidak boleh terlalu lembik nanti sukar dibentuk. Kalau terlalu keras, merekah bila dibakar. Teraplah dengan acuan pilihan.

BAHAN-BAHAN & CARA BUAT JEM NENAS:

2 biji epal yang diparut (tuskan dan ambil seratnya)
1 sudu besar cheese tart (kalau tak nak letak pun tak per, kalau letak lagi sedap
2 biji kunig telur dikacau sebati dan campurkan sedikit pewarna kuning untuk disapu atas jem kelak sebelum membakarnya.

Nota: cara paling mudah beli saja jem nenas yang siap dipaket dari Bake from Yen. 1 kg pun ada berlebih; bakinya masih boleh disimpan untuk next bake. Saya gunakan jem blueberry yang instant juga (yang berwarna purple gelap)

CARA MENGOLAHNYA:

1. Jem nenas dibulat-bulatkan terlebih dahulu.
2. Terap adunan doh dengan acuan pilihan
3. Letakkan jem nenas di atasnya
4. Bakar 25 hingga 30 minit dengan suhu 180C dengan 
    api atas bawah
BAHAN ISING UNTUK LAKARAN PULA:
2/3 cawan tepung meringue
1/4 cawan air suam (50% degree)
1 sudu besar jus lemon

CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul tepung meringue dengan kadar paling perlahan selama 2 minit
2. Masukkan air dan jus lemon sedikit demi sedikit sambil diputar lagi sehingga likat. (kadar kepekatan terpulang kepada individu: kalau likat sangat susah nak diterap, kalau terlampau cair pula adunan akan kembang bila diterap kelak)


Testimonial:

1. Saya puas hati dengan rupa bentuk tart ini, comel dan cantik
2. Kemanisannya, just NICEEE...., doh tak manis, tapi rasa manis cover dengan jem dan ising tu
3. Antara jem blueberry dan nenas, i prefer blueberry kuttt...contrast in colour and my TASTE!!
4. Doh agak lembut dan rapuh, so bila dah siap dimasak, kena dialas bagi setiap lapis supaya biskut tak  melekat. (untuk mengelakkan doh rapuh, boleh juga tidak menggunakan tepung jagung dan kastard dalam adunan doh asal)

HASILNYA... alhamdulillah inilah hasil tangan anak kedua saya Iqbal Naqib yang membantu saya menerap doh dengan acuan. Bolehlah kannnn...,walaupun kurang kemas; yang penting rasanya memang URMMMMHH...


No comments:

Post a Comment