Wednesday, 22 April 2015

RESEPI KEK MARBLE YANG SANGAT LEMBUT DAN GEBUS

Salam kebahagiaan buat semua .....

Hari ini saya nak kongsikan resepi kek marble yang sangat lembut, gebusss dan moist. Simple dan mudah.

Teringat dulu-dulu waktu kecil, suka sangat makan kek ini. Tapi setahun sekali jer dapat merasa masa Hari Raya. Ya lahhh... dulukan kek, biskut , nasi impit dan rendang hanya dapat dijamah masa hari raya jerr... memang terasalah kelainan, kemeriahan Hariraya berbeza denagn hari-hari lain. Tapi sekarang tak lagi, hari-hari pun dah senang nak makan kek, biskut dan rendang. Pokoknya kalau rajin, masaklah jer kat dapur tu. Kalau malas sikit, keluarkanlah wang saku, beli jer kat mana-mana supermarket atau online order . 

Sebagai ibu, saya memilih untuk masak sendiri bila teringin nak makan. Masa??/ ermmmm... memang lah kalau dicatu, macam tak sempat saja, tapi memikirkan yang terbaik untuk keluarga, usahakan juga masak sendiri. Yang pasti terjamin kebersihannya dan paling penting sebagai tanda kasih buat family

Sebagai rujukan sendiri saya catatkan resepinya di sini:


BAHAN A:

227 grms buttercup
5 biji telur kuning
1 sb ovellete
3 sb susu pekat
1 sk esen vanilla

BAHAN B;

150 grms gula castor (boleh tambah kalau 
yang suka manis)
5 biji telur putih

BAHAN C:

170 grms tepung gandum
1 sk baking powder
# Bahan disatukan dan diayak sekali


CARA-CARA:
  1. Panaskan oven pada suhu 170C
  2. Campurkan semua bahan A di dalam satu bekas dan diputar sehingga sebati. Ketepikan.
  3. Satukan kesemua bahan B, dan putar sehingga gebu dan ringan.
  4. Kemudian masukkan bahan A yang telah gebu tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan bahan B dan diputar perlahan-lahan sehingga semuanya telah sebati.
  5. Dengan menggunakan spatula, masukkan bahan C sedikit demi sedikit dan di gaul rata dan sebati sehingga semua bahan habis dimasukkan.
  6. Masukkan ke dalam oven ; dibakar selama 40 minit @ sehingga masak.

Inilah hasilnye :)


Kek sangat sedap dimakan semasa masih panas-panas lagi; fresh from oven. Apa-apa pun kena sejukkan dulu ya sebelum disimpan.

Sangat in love dengan tekstur yang sangat GEBUSSSS & MOIST....
worth trying!!!! 
Alhamdulillah


No comments:

Post a Comment