Sunday, 18 May 2014

AYAM PANGGANG BERMADU


Setiap kali hujung minggu, saya akan sentiasa mencuba resepi yang agak istimewa untuk keluarga di rumah. Ibu bekerja, bukan alasan bagi saya untuk tidak punya waktu menjediakan hasil 'air tangan' sendiri untuk mereka yang tersayang. Kebetulannya, saya sendiri kurang berselera dengan juadah di 'luar'. For me , homecook is the best.

Ayam panggang memang menjadi pilihan kami sekeluarga. Anak-anak suka, dan lebih seronok bila ada kelapangan, dapat dihantar ke rumah mak dan abah yang juga sangat menyukai ayam panggang. Selalunya saya akan gabungkan dengan pelbagai jenis nasi istimewa; nasi tomato, nasi warna warni, nasi minyak atau lain-lain lagi. Pokoknya, bukan nasi putih lahh.

Hujung minggu yang lalu, saya menyediakan ayam panggang madu. Mudah, ringkas dan ermmm... yang pasti hasilnya tidak mengecewakan.

BAHAN-BAHAN ;

Seekor ayam saiz sederhana. Bersihkan dan diperap.

BAHAN-BAHAN PERAPAN;

5 sudu besar madu asli
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat manis
4 ulas bawang putih  (ditumbuk halus)
2 inci halia (ditumbuk halus)
Garam secukupnya

Satukan kesemua bahan berkenaan. Perapkan ayam dengan bahan tersebut sekurang-kurangnya 4 jam.
#Nota : saya perapkan semalaman di dalam petisejuk, dan bakar keesokan harinya.

Bakar ayam selama 30 minit jam dengan suhu 200c. Dan 30 min seterusnya dengan suhu 170c.

Inilah hasilnya,  ayam yang garing di luar tetapi moist di dalam

Memang sangat menyelerakan. Apatah lagi bila dimakan panas-panas.
ERMMMM...... YUMMY...YUMMYYYY.. !!!


No comments:

Post a Comment